Стъклопакет

Видове стъкла

window_low

Нискоемисионно стъкло (K-стъкло, G-стъкло, Top N, Low E, Planitherm Total+)

Използва се на северни и източни помещения. И в никакъв случай не го поставяйте на стаи с южно или западно изложение!

good_emiison

Високоенергийно стъкло)

За южни и западни помещения и известно като 4 СЕЗОНА (Planitherm 4S, Planibel Top 1.0, Multifunctional Low E, Energy) Няма да видите ефект от него, ако го поставите на северно изложение.

Различна здравина на стъклопакета

Различните типове стъкла са подходящи и се използват при специфични ситуации. Например, ако имате таванска капандура не се препоръчва на нея да бъде монтиран стъклопакет с обикновено стъкло, защото при инциденти то се чупи лесно и на големи опасни парчета.

Обикновено стъкло

fisr_choise

Използва се масово и е подходящо за всякакви случаи, които не подлагат стъклото на някакъв натиск или ако е на място, което няма опасност то да бъде счупено. При неговото евентуално счупване има парчета стъкло, които могат да бъдат опасни. Подходящо е за жилищни сгради, за поставяне на обикновени прозорци.

Закалено стъкло

second_choise

Tо е подходящо за места, които изискват по-голяма безопасност и са подложени на повече изпитания. По време на производството му се създава напрежение на самото стъкло, което го прави по-устойчиво на счупване. Когато закаленото стъкло се счупи, то не става на големи парчета, а се раздробява съвсем ситно, като малките части нямат остри ръбове, което го прави безопасно.

Ламинирано стъкло

our_choise

Tо е подходящо за места, които изискват голяма безопасност, при производството му между слоевете на стъклото се полагат и слоеве фолио, които не позволяват разпадането му при счупване.

Видове стъклопакети

Камера се нарича – 2 стъкла и пространството между тях. Това е 1 камера.

Еднокамерен

2 стъкла и пространството между тях

Двукамерен

3 стъкла и 2 пространства между тях

Трикамерен

4 стъкла и 3 пространства между тях

Значението на камерите

Първата и основна характеристика при PVC дограмата са броят на камерите поставени в профила. Според тях видовете профили варират между 3,4,5,6- камерни. Ролята на всяка една камера е да изолира от шума и да осигури по-добра степен на топлоизолация. Тъй като въздухът е най-добрия изолатор, най-ефективни са профилите с 5 и 6 камери.
Multi_cameras

Всяка кухина, по-голяма от 5 мм, се счита за камера. За повишаване коефициента на топлоизолация, съществува пряка зависимост между ширината на профила и камерите, разположени в него. За разлика от стандартната ширина от 60 см при 3 и 4 камерните профили, 70 см. ширина при 5 камерните може да повиши процента на топлоизолация с 20%. Най-разпространена за момента у нас е 5 камерната дограма, като се повишава интереса към 6 и 7 камерните профили. Съответно с размера на ширината на профила и броя на камерите, се повишава и ценовия клас на дограмата.

Ако домът Ви се намира на по-оживена улица има голямо значение и нивото на шумоизолация при избора на дограма. За по-добра шумоизолация е необходимо двете стъкла, от които е направен стъклопакетът да са с различна дебелина – напр. 4 и 5 или 4 и 6 мм. При троен стъклопакет оптималният вариант за шумоизолация е комбинацията от 4 мм, 5 мм и 6 мм. стъкло.

Ширина на стъклопакета

Стандартни ширини на стъклопакетите са: 24мм, 28мм, 32 мм, 36мм, 40мм и така нататък. Като може да го представим под формата на схема- ширината на стъклопакета представлява X-Y-X, като Х е ширината на стъклата, а Y е ширината на пространството между тях. От ширината на стъклопакета до голяма степен зависи и неговата енергийна ефективност, както и нивото на шумоизолация.